Torsdag 28 februari - föreläsning tvåspråkighet/flerspråkighet

Ikväll var vi på föreläsning i svenska kyrkan där Dr Margret benedikz föreläste om tvåspråkighet och flerspråkighet. 

Hon pratade om att vi bor i en föränderlig värld där intresset för att lära sig fler språk ökar. Men när är man egentligen tvåspråkig? Hon ansåg att det var när eleven använder mer än ett språk i sin vardag.

Margret sa att det är viktigt att hålla de språken man behärskar vid liv då språk är en färskvara som ska underhållas. Detta är ännu viktigare i dagens samhälle då flertal timmar hos både barn och föräldrar går åt till mobiltelefoner och paddor. Därför är det viktigt att båda föräldrar tar ansvar om man vill ge barnet fler språk. 

Forskning säger att tvåspråkighet förbättrar hjärnans flexibilitet. Som flerspråkig får du även en uppfattning om språkets symboliska värde och inser att vissa ord som förekommer i vissa språk inte förekommer i andra. 
Du får också mer förståelse för olika språkstrukturer och får ett bättre abstrakt tänkande, vilket i sin tur leder till framgång. 

Ju fler språk du kan, ju djupare förståelse får du för andra kulturer samt blir mer öppensinnad och får mer tolerans för andra människor.

När man ska lära sig ett nytt språk är det viktigt att det är roligt för då sker en naturlig språkinlärning. Något av stor betydelse är att barnet ska träffa jämnåriga med samma andraspråk också för att komplettera att de inte bara får språket hemifrån. 

Det sägs att det finns en ålder där ett barn börjar få svårare för sig att lära sig ett nytt språk och detta sägs vara vid 7 års ålder. Därför är det bäst att introducera ett nytt språk så tidigt som möjligt under barnets uppväxt. 

Det är viktigt att inte kritisera och korrigera barnen när det lär sig ett nytt språk, upprepa istället barnets fras så det blir rätt! Glöm inte att ge mycket beröm och uppmuntra barnet så språkinlärningen blir rolig.




"To learn a language is to have one more window from which to look at the world."



Allmänt | |
Upp